Іздеу
Менің себетім

Ыдысты қалай таңдауға болады?


Тағамды әзірлеудің сәтті нәтижесі не нәрсеге байланысты?  Аспаздық үдерістің өзінен алынатын сүйсіну және қанағаттануға не әсер етеді? Ыңғайлы, әрі жағымды әзірлеудің құпиясы неде? Күмәнсіз, бұл азық-түліктердің татымы мен сапасы, рецептердің кереметтігі, сонымен қатар дәмді әрі пайдалы тағам әзірленетін ыдыс. Әзірлеу барысында ыдыстың эргономикалығы мен әсемдігі әртүрлі материалдардан жасалған ыдыстарда  әзірленетін тағамдардың дәмін айтпағанда, Сіздің көңіл-күйіңізді қалыптастыратындағына, ыңғайлы жағдайды тудыратындығына  келісетін шығарсыз. Сонымен қатар, ыдыс қандайда  бір асүйлік атмосфераны құрайды.  Егер Сіз өзіңіздің коллекцияңызды жаңартуға немесе толықтыруға бел байласаңыз, онда сәйкес келетін ыдыстардың жиынтығын таңдауға көмектесін кейбір мәселелерге назар аударыңыз .


Құралдардың саны мен олардың өлшемдері

Бірінші кезекте жаңа ыдыстың сақталатын жерін анықтап алған дұрыс. Егер сөрелерде орын аз болатын болса, онда әзірленетін тағамдардың максималды санына бірнеше негізгі құралдарды таңдаңыз. Егер отбасы үлкен болатын болса, бір дегенде көп порцияны әзірлеу үшін терең және сыйымды ыдысты алған дұрыс.  Отбасы кішігірім болса да, мерекелік дастархандар мен отбасылық отырыстар көп болатын болса, бір мақсатта пайдалануға арналған, бірақ сыйымдылығы әртүрлі екі түрлі ыдысқа тоқталған дұрыс. Оның бірі ағымдағы қажеттілікті, ал екіншісі мерекелік дастарханды қамтамасыз етеді. Оның үстіне үлкен кәстрөл Сізді тұздауларды және кәуаптарды әзірлегенде құтқарады. Қажет болған жағдайда балаларға арналған кішігірім кәстрөлдер мен ошауларды қарастырып қойған дұрыс .


Ыдыстардың материалдары

Әзірлеудің сапасына ыдысың материалы да үлкен әсер етеді. Сонымен қатар пісіруге арналған әртүрлі құралдарға әртүрлі ыдыс керек. Қазіргі кезде әр түрлі материалдардан жасалған кәстрөлдер, табалар, ожаулардың, аударуға немесе араластыру ға арналған күрекшелердің көптеген түрлері сатылып жатыр. Олардың құрамына кішкене тоқталайық .


Алюминь ыдыстың салмағы аз болады, тез қызады. Мұндай ыдыс азық-түліктердің бәріне сәйкес келмейді, сондықтан қандай тағамның аталған металмен жанасатындағын толығырақ түсіндірген дұрыс болады .


Дат баспайтын болаттың бойында беріктік пен экологиялық тазалық бар .


Эмальданған қабаты бары азық-түліктерді тұздардың, сілті және ас қышқылдарының кіріп кетуінен сақтайды, барлық тағамдардың дәмінің сақталауына әсерін тигізеді. Мұндай ыдыста әзірлеп қана қоймай, содан кейін тағамды сақтауға да болады. Эмальдың құрамы мен оған күтім жасау ерекше назар аударуды қажет етеді. Жарылулардың пайда болуы эмальды қорғауды әлсіретуі мүмкін, мұндай жағдайда тағамға зиянды қосылыстар түседі .


Тефлонды ыдыс тіптен майды қолданбасаңыз да өзінің күйюге қарсы сапасымен таңымал. Әрине оны жуу да рахат нәрсеге айналады. Бірақ қатты матамен және қылшақпен тазалауға төзімсіз, мұндай жағдайда беткі қабатының бұзылуы мүмкін. Бұл біраз уақыттан кейін ыдыстың істен шығуына және улы қосылыстардың бөлінуіне алып келеді. Бір жағынан Сізге мұндай шаруашылық заттардың қажеті де жоқ. Жұмсақ сабынды матамен сүртіп жіберсеңіз болғаны, ыдыс тап-таза болып шағы келеді. Тефлонды ыдысты пайдаланғанда оны сырып тастамас үшін тағамды ағаш күрекшемен немесе қасықпен араластырған дұрыс. Сонымен қатар шамадан тыс қызып кетуден сақтаныңыз .


Шойын ыдыс ең мықты және ұзаққа қолданыс беретіні болып саналады. Ол ауыр әрі ұсқынсыздау, бірақ әзірлеген тағам өте дәмді және пайдалы болады .


Термолон ең экологиялық таза материал болып саналады.  Өзінің техникалық сипаттамаларына қарай ол керамикаға ұқсас. Онда жарылулар мен  тесіктер болса да ол ешқандай улы заттарды бөлмейді. Қысқа толқынды пеште әзірлеуге де пайдалануға болады .


Термотөзімді шыны қауіпсіз пайдаланудың бірінші ретінде тұрған ыдыстың бірі, оны да қысқа толқынды пешке салып пайдалануға болады. Мұндай ыдысқа күтім жасау да жеңіл. Шынының салмағы көңілге қонымды болғанымен, нәзік болғандықтан оны ұқыппен ұстаған дұрыс .


Ыңғайлы қосымша ерекшеліктері

Ыдыстың кейбір эргономикалық ерекшеліктеріне назар аударыңыз. Оның тұтқаларының ыңғайлы болғандығы дұрыс, әзірлеу барысында қызып кетпеуі тиіс. Сізде әзірлеу барысын бақылау мүмкіндігі болу үшін тығыз жабылатын, іші көрініп тұратын материалдан жасалған қақпақты таңдаңыз. Беткі қабатының күңгірт немесе жылтыр болуы  әдемі болып көрінеді және дұрыс күтім жасаған жағдайда өзінің тартымды сыртқы келбетін сақтап қалады.  



Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика